Byrådsarbejdet

December 2023

Nyhedsbrev

Hermed et referat fra et interview med Enhedslistens Byrådsmedlem, Malene Ingwersen:

Malene fortæller at der var mange fra en meget aktiv borgergruppe til byrådsmødet den 30/11, og de stillede gode spørgsmål vedrørende det planlagte højhusbyggeri på Jernbanegade i Hobro.

Et af punkterne på dagsordenen var broen over jernbanen. ’Jeg endte med at stemme for broen over jernbanen’, fortæller Malene, ’fordi pengene vi skal have op af lommen er så godt som brugt allerede.’

’Men, jeg indviede byrådet og lytterne i mine overvejelser om klima for og imod. Fx bedre adgang til offentlig transport contra klima-belastning ved at bygge.’

’Jeg stemte imod første gang vi behandlede punktet. Det gjorde jeg for at undgå at bruge nogen penge på projektet overhovedet,’ forklarer Malene.

’Men jeg stemte for denne gang, for at vi i det mindste får noget for de penge der allerede er brugt.

Samtidig gjorde jeg det også klart i byrådssalen, at det ikke er gratis trods de fleste penge kommer fra DSB og Banedanmark. Det er ikke gratis, fordi klima-belastning også er et parameter og fordi vi har brugt mere end en million allerede og skal lægge 3 mere til uforudsete ting som måtte komme,’ konkludere Malene.

Der har været et par borgerhenvendelser til Enhedslisten og disse henvendelser sætter vi pris på i Enhedslisten. Det er blandt andet sådan vi bliver opmærksomme på hvilke sager vi bør se på. Nogle henvendelser sendes direkte videre til fagchefen på det relevante område andre henvendelser tages med på fx Byrådsmødet.

Med reference til borgerhenvendelse vedrørende fjordens tilstand så nævnte Malene til byrådsmødet at vi, i Mariagerfjord Kommune, har ’Danmarks mest iltfattige fjord og at vi skal håndhæve vores bræmmer langs vandløbene.

’Jeg nævner at fjorden er iltfattig og de manglende bræmmer og vådområder hver gang nogen nævner fjorden, og det vil jeg blive ved med,’ fastslår Malene.

I november kom der også en henvendelser fra en borger om en meget svagelig ældre herre, med en alvorlig livstruende sygdom, som pludselig fik frataget mere end halvdelen af sin hjemmehjælp. Borgeren var ikke blevet informeret om at han kunne søge om at få hjælpen tilbage.

Malene lavede allerede torsdag den 30/11 en opfølgning på denne henvendelsen, idet hun gentog og understregede overfor Søren Ålund, der er direktør for ældreområdet om revisitering, ’at det er væsentligt at alle indenfor hjemmeplejen ved hvem der skal tage kontakt til borgeren og at der er afsat tid til opfølgning på hvilke borgere, der får for lidt hjælp.’ Der skal selvfølgelig søges på ny der hvor der er behov.

Afslutningsvis vil vi i bestyrelsen fremhæve at vi værdsætter kommunikationen fra borgere. Og når vi i Enhedslistens bestyrelse kan se at vores Kommunalpolitiker gør en forskel er det tiden og arbejdet værd for os alle at være politisk aktive.

Mails kan stiles direkte til vores byrådsmedlem Malene Ingwersen på [email protected]

Ps.

Hermed et link til en analyse af uroen i Byrådet.

https://www.tv2nord.dk/mariagerfjord/analyse-meget-usaedvanlig-strid

-i-mariagerfjord

 

21/9 2023

Pressemeddelelse om budgettet i MFK

“Enhedslisten stemmer nej til budgettet – men faktisk stemmer vi mest nej til økonomiaftalen, budgetloven og anlæg- og servicelofter. Først tak til mine byråds kolleger for en rimelig proces og en anerkendelse af, at opgaven vi blev stillet var umulig og vi har løst den efter bedste evne. Når jeg siger vi, selvom Enhedslisten ikke er med i den endelige godkendelse af budgettet, er det fordi Enhedslisten selvfølgelig har været med i hele processen og har forsøgt at påvirke den mest muligt.

Grunden til at Enhedslisten stemmer nej er ikke at finde i Mariagerfjord byråd. Den findes derimod på Christiansborg og i Kommunernes Landsforening (KL). Regeringen og KLs årlige økonomiaftale er nemlig igen i år faldet sølle ud.

 

Denne gang er forskellen at alle i baglandet, på tværs af kommuner, kommunestørrelser, hverv og partier, gav KLs forhandlere mandat til at stemme NEJ til aftalen. Hellere ingen aftale end en dårlig aftale.  Undtagelsen var to enlige konservative, der mente at regeringen ved bedst.

 

På trods af dette massive mandat fra baglandet, valgte KLs forhandlere at acceptere en dårlig aftale, der ikke dækker kommunernes udgifter. Og KLs bestyrelse stemte overraskende for aftalen. Alle stemte ja undtagen Per Clausen fra Enhedslisten og de Konservative som her stemte blankt.

 

Konsekvenserne af den dårlige økonomiaftale er, at der skal spares rigtig mange steder. Det er især de forebyggende tiltag der vil blive sparet væk og det bliver dyrt på længere sigt, det ved vi jo af erfaring.

 

I Mariagerfjord er skruen generelt strammet på det specialiserede socialområde. Derudover skal skolerne spare og anlæg udskydes. Der vil bl.a. blive sparet på sprogundervisning, musikterapi og medarbejdermotion. 

 

Det kommunale selvstyre er under pres. Vi kan ikke give tilskud i det omfang vi ønsker eller realistisk debattere nye tiltag fx Mariagerfjord om skal have en tilgængeligheds medarbejder eller en pårørende konsulent. Politikken og muligheden for visioner forsvinder og vi ender bare med at være et ekstra forvaltningslag. 

 

Jeg både tror og håber at et kommunalt oprør er på trapperne og at vi, i byrådene og regionerne, siger fra over for de urimelige præmisser vi skal arbejde under. Vi repræsenterer borgerne og står for langt det meste af den borgernære service og derfor må vi sikre bedre forhold for os alle.

Malene Ingwersen

Byrådsmedlem, Enhedslisten Mariagerfjord

 

Den 3. marts, 2022

Om CO2 lagring.

Randers og Mariagerfjord Kommuner er ultimo 2021 blevet kontaktet af Klima-, Energi- og
Forsyningsministeriet (KEFM). Ministeriet ønsker en tilbagemelding fra kommunerne, om
kommunernes holdning til at Staten arbejder videre med muligheden for lagring af CO2.
i undergrunden i den nordlige del af Randers Kommune/sydlige del af Mariagerfjord
Kommune (Gassum formationen).

Ministeriet for Klima, Energi og Forsyning har meddelt, at hvis Randers og Mariagerfjord
Kommuner melder positivt tilbage, vil GEUS sidst på året 2022 gå i gang med det
administrative forarbejde forud for yderligere nødvendige feltundersøgelser. Herefter vil
GEUS, primo 2023, påbegynde seismiske undersøgelser, for at klarlægge den eksakte
beskaffenhed af undergrunden. Resultaterne af disse undersøgelser forventes at foreligge i
løbet af sommeren 2023, og det forventes at resultaterne vil vise om undergrunden i området
er attraktivt til lagring af CO2.

Beslutningen blev godkendt. Malene tilkendegav bekymring vedr. forud indtagelsen om lerlagets beskaffenhed så det ikke går ligesom med sprøjtegiftene som ikke skulle kunne finde vej ned til grundvandet men som det jo som bekendt, har gjort alligevel.
.